Zelfreflectie – Van Kanten

In deze post zal ik op mezelf reflecteren. Ik zal mijn reflectie doen volgens het format dat Guus Ekkelenkamp heeft vastgesteld, in de voorgaande post:

Zelfreflectie – Guus

Pluspunten:

 • Powerpoint schetsen maken.
 • 3D modellen maken.
 • Logs en blogposts van projectdagen bijhouden.
 • Opzet van het functioneel ontwerp.
 • Schrijven van het testplan.
 • Arduino opzet maken en code programmeren.
 • Doen wat er van hem gevraagd wordt.
 • Controleren van het werk van projectleden.
 • Externe contacten benaderd en gemanaged.
 • Belangrijke keuzes maken voor het product.
 • Presentaties opzetten en houden in TLE1

Ik heb de meeste product schetsen van iedereen gemaakt. De focus bij onze project lag echter niet op het ontwerpen van het product.

Ik was niet van plan meer te 3D modelleren voor een project. Ik vind mijn werk niet goed genoeg voor de hoeveelheid tijd die het me kost. Voor dit project werd ik echter overtuigd om in een korte tijd wat op te wippen en mijn team leden waren blij meet het resultaat.

Op mensen afstappen bleek geen probleem voor mij. Op de eerste dag stapten ik al op de Small Buisness studenten af omdat dit aangeraden werd, ze bleken alleen zo nutteloos als dat ik verwacht had. Ik was de gene die Viscon benadert had en de elektronische contacten gingen daarom vooral via mij.

Het punt over belangrijke keuzes maken kwam van Guus. Ik meen echter geen keuzes gemaakt te hebben, louter Guus geadviseerd te hebben in het maken ervan.

Presentatie gingen goed, veel  training gekregen in geïmproviseerd rapporteren. Wel alle taken die hier onder pluspunten staan gingen goed, daarom staan ze er.

 Minpunten:

 • Geen visie hebben.
 • Logs en dagelijkse blogposts opgeheven.
 • Wanhopig zijn.

Om tijd te winnen, besloot ik op een gegeven moment te stoppen met mijn Projectlogs. Eerst besloot ik ze wekelijks te doen, met de rationalisering dat ik dan meer te vertellen zou hebben. Uiteindelijk stelde ik ze vervolgens zo ver uit dat ik ze helemaal had opgegeven. Het scheelt me ook wel tijd om niet al mijn handelingen te noteren, maar ik begrijp het belang van documentatie en vindt het erg zonde dat ik deze niet heb kunnen volhouden. Ik had onlangs wat Projectlogs gemaakt, maar kon mezelf er niet toe brengen om er blogposts over te schrijven. Zodra je uit een ritueel als wekelijks blogpost valt, is het moeilijk daar op terug te komen.

De wanhopigheid is gelinkt aan de visieloosheid. Het hele hydroponics project was Guus’s idee en baby, dus ik hoopte dat hij de visie had. Helaas moet ik bekennen dat ik meerdere malen van schip heb proberen te springen. De enige manier waarop ik mijn wanhoop heb weten te koesteren, is door me niet mee te bekommeren over het resultaat van dit project.  Ik volg de chain of command, doe wat er van me gevraagd wordt en hou het daar bij. Het wordt nu wel tijd dat ik moet toegeven niet tegen druk te kunnen -evenals de meeste mensen met hikikomori neigingen-, nog een minpunt van mij.

Geef een reactie