Ons proces

Onderzoeksproces

Het onderzoekproces is verlopen in meerdere onderdelen. Als eerste zijn we begonnen met het opstellen van onze ontwerp vraag. Wat wordt er nu van ons gevraagd en waar moeten wij ons op gaan focussen tijdens het bedenken van oplossingen?

"Hoe kunnen we vanuit een ecocentrisch oogpunt d.m.v. een mobiele, toekomstbestendige oplossing, personen werkzaam in Plaspoelpolder verbinden met de natuur en omgeving?"

Toen we de ontwerpvraag eenmaal opgesteld hadden, konden we aan de slag gaan met de volgende vraag. Wie is onze doelgroep? We hadden een aantal groepen in gedachte met onder andere omwonende mensen bij een bedrijventerrein en bedrijfsleiders. De keuze viel uiteindelijk op: "Personen werkzaam in de PlasPoelPolder".

Voordat we nog echt konden gaan beginnen met het brainstormen voor ideeën hebben we eerst nog wat ontwerprichtlijnen opgesteld. Dit zijn richtlijnen waar ons ontwerp minimaal aan moet gaan voldoen. Hiervoor hebben we veel onderzoek gedaan. Zowel deskresearch als fieldresearch naar wat er belangrijk is voor de ideeën voor de oplossing op ons vraagstuk. Hieruit zijn zeven regels uit voort gekomen. De oplossing moet:

  • de mens verbinden met de natuur en omgeving;
  • een immersieve ervaring bieden: de gebruiker moet volledig ondergedompeld worden in de ervaring;
  • duurzaam zijn. Dit begint al bij de productie;
  • mobiel en toekomst bestendig zijn;
  • met de seizoenen meebewegen;
  • informeren en verassen;
  • personaliseerbaar kunnen zijn. Individueel of voor een bedrijf;

Aan de hand van deze opgestelde ontwerprichtlijnen hebben we een brainstormsessie kunnen houden. Hieruit zijn veel ideeën ontstaan waarna we alle ideeën op een rijtje gezet hebben in een COCD box waar we van dachten dit is realiseerbaar tot (nog) niet realiseerbaar en van gewone ideeën tot originele ideeën. Daarna hebben we nog gestemd voor de 3 concepten die we later gaan presenteren in het Provinciehuis in Den Haag.

Als laatste hebben we de drie gekozen concepten nog door een Harris Profile heen gehaald om te kijken in hoeverre elk concept nu voldoet aan onze opgestelde ontwerprichtlijnen.

Nadat dat afgerond was hebben we onze concepten verder uit kunnen werken en schetsen gemaakt. De concepten zijn ieder voor zich hieronder te lezen.


Eco Lounge Chair

"De ecoloungechair. Verbinding met de natuur, met biophilic design als leidraad."

Met de EcoLoungechair kan de gebruiker volledig opgaan in de natuurlijke omgeving van een bedrijventerrein. De uitwerking van de stoel wordt geïnspireerd door de natuur en de stoel zal functies hebben waardoor er zowel gewerkt als gepauzeerd kan worden, waarbij de natuurlijke omgeving centraal staat.

De oplossing moet de mens verbinden met de natuur en omgeving

De stoel nodigt uit om plaats te nemen in de natuur en te genieten van deze omgeving.

De oplossing moet mobiel en toekomstbestendig zijn

De stoel is verplaatsbaar, waardoor deze ook ingezet kan worden als de toekomst van het bedrijventerrein onzeker is.

De oplossing moet informeren en verassen

Dit is geen doorsnee stoel. De speelse vormen en innovatieve functies zijn uitnodigend.

Hier kunt u de concept poster downloaden

Dit zijn wij

Verdant Square

"Stap in een gepersonaliseerde oase, waar de natuur je werkplek omarmt en duurzaamheid je inspiratie voedt."

Te midden van kale of hectische omgevingen bied Verdant Square een oase van rust en verfrissing. Met de mobiele bedrijfstuin brengen we werknemers in verbinding met de natuur, waarbij zij kunnen genieten van een unieke werkervaring.

Of het nu gaat om rustig alleen werken in de buitenlucht of het faciliteren van

team-sessies en meetings, de groene werkplekken zijn flexibel en inspirerend.

"Ontdek de kracht van natuurlijke omgevingen, waarbij productiviteit en welzijn hand in hand gaan"

De oplossing moet de mens verbinden met de natuur en omgeving

Door werkplekken te creëren in een natuurlijke omgeving zullen de werkenden zich verbonden voelen met de natuur.

De oplossing moet mobiel en toekomstbestendig zijn

De tuin kan op een verhoging worden geplaatst, en zo mobiel worden. Er zal gebruikt worden van duurzame elementen in de bouw.

De oplossing moet personaliseerbaar kunnen zijn

Een kantoortuin op basis van bedrijfsidentiteit. Om het nog persoonlijker te maken zoomen wij in op elementen als aanpasbare werkplekken.

Hier kunt u de concept poster downloaden

Greens on Wheels

"Greens on Wheels, waar je maar wilt, wanneer je maar wilt, terwijl we zuinig zijn op de natuur."

Welkom in onze moestuin op wielen die elke paar weken van locatie verandert. Deze dynamische en vernieuwende aanpak zorgt ervoor dat gebruikers continu worden verrast, terwijl ze voldoende tijd hebben om een band op te bouwen met hun eigen gewassen. Dankzij geavanceerde technologieën die de mens dichter bij de natuur brengen, kunnen werknemers zich onderdompelen in een meeslepende ervaring. Van het zien groeien van gewassen, zowel in het echt als te monitoren met de bijbehorende app, tot het vreugdevol oogsten, op-eten en genieten van groentes en fruit tijdens werk of pauzes.

De oplossing moet de mens verbinden met de natuur en omgeving

Er is niks dat je meer verbind met de natuur dan er zelf mee bezig te zijn. Te kunnen voelen, ruiken en uiteindelijk ook proeven wat de natuur te bieden heeft

De oplossing moet mobiel en toekomstbestendig zijn

De moestuin is verplaatsbaar, waardoor deze ook nog ingezet kan worden als de toekomst van het bedijventerrein onzeker is.

De oplossing moet duurzaam zijn

Dit ontwerp schreeuwd duurzaamheid. Je maakt niet alleen je eigen eten, het concept is ook duurzaam gemaakt van hout

Hier kunt u de concept poster downloaden

Prototype Party

Tijdens de prototype party hebben we een kleinschalig model gebouwd van de stoel gemaakt en een maquette om ons idee te presenteren. Bij deze prototype hadden we ook een tablet opgezet waarbij testers hun eigen inbreng konden tekenen.


Keuze voor concept: Eco Lounge Chair

Na de tussenpresentatie is de keuze dan toch gevallen op de Eco Lounge Chair. We hebben als feedback gehad dat er eigenlijk meer gekeken wilden worden naar de implementatie van AR of VR, echter hebben we daar voor gekozen om alsnog niet mee te werken. Ten eerste vielen onze ideeën die we al hadden uitgedacht in de smaak en kwamen we na wat onderzoek erachter dat er vaak alsnog niks wordt gedaan als mensen het alleen in VR zien. We willen juist dat er verandering komt en zien de mogelijkheid om hiermee klein te kunnen beginnen met de Eco Lounge Chair. Mensen kunnen zich vaak niet zo snel aanpassen, dat hebben we allemaal ondervonden tijdens de corona periode. Daarom is dus ons idee om de Eco Lounge Chair in te zetten op parkeerplaatsen. Je haalt twee parkeerplaatsen weg en in de plaats daarvan komt er een stukje met alleen groen, wat platen en ruim te voor de stoel. Als dit dan namelijk bij het bedrijf in de smaak valt kunnen stukje bij stukje zelf beslissen wat er omgezet kan worden in meer groen op het bedrijventerrein.


Wireframes en ontwerpen

Nadat we de keuze hebben gemaakt voor de Eco Lounge Chair, zijn we begonnen met het brainstormen van ideeën voor het implementeren van technologie. Het idee kwam er uiteindelijk op neer om een app te maken waarmee je de beleving in de stoel kunt aanpassen. Hierbij kan er gedacht worden aan geluiden die je hoort, de lichten in de stoel of zelfs wat je ruikt of de temperatuur in de stoel. Met deze gedachte hebben wat heet wireframes gemaakt. Dit zijn eigenlijk ontwerpen van hoe de app eruit komt te zien voordat er begonnen wordt aan het programmeren. Hieronder zijn de ontwerpen terug te vinden die wij in Figma hebben gemaakt.


Bouwen van de app

Nadat de ontwerpen af waren en aan de slag konden met het programmeren, zijn we de app dus echt gaan bouwen. Hier is nog een filmpje van de app.


Microcontroller koppelen

Het enige wat we nu nodig hadden is het daadwerkelijk aan kunnen sturen van elektronica binnen de app. Dit is ook gelukt doormiddel van de Raspberry Pi.