Locatieonderzoek

Locatieonderzoek

RDM

Een van de labs in Rotterdam is het RDM, Rotterdamsche droogdok maatschappij). Dit was vroeger een plek waar boten werden gebouwd.

Toen het opgericht werd in 1902 merkte ze al snel dat dit een plek voor innovatie zou worden (RDM, 2017). Wat startte als een organisatie dat schepen repareerde ging vroegtijdig de nieuwbouw in met het maken van passagiersschepen.

In 2002 had het Albeda College de bedrijfsschool RDM overgenomen. Samen met Hogeschool Rotterdam en het havenbedrijf bundelde zij samen hun krachten. Dit resulteerde tot Innovation Dock dat sinds 2009 voor het onderwijs gebruikt wordt.

Innovatie is het sleutelwoord voor RDM. Meerdere bedrijven zijn te vinden in het RDM Rotterdam. Onder andere komen hier start-ups, MKB-bedrijven maar ook martieme en offshore sectore.

Een van de bedrijven die te vinden is op RDM is Franklin Offshore Europe. Zij doen o.a. testen van uitrusting of deze niet overbeladen worden, produceren constructies/liften en inspecteren (Franklin Europe, z.d.).

Wat opvallend is aan de bedrijven die op het RDM Rotterdam gelocaliseerd zijn, is dat de meeste bedrijven internationaal werken, waardoor zij ook informatie verschaffen in het engels.

Het RDM heeft zowel mbo-studenten als hbo-studenten. RDM Centre of Expertise draagt bij aan de ontwikkeling van innovatief (techniek)onderwijs op Hogeschool Rotterdam.. Op de campus van RDM Rotterdam creëren wij voor onze studenten – samen met publieke en private partners – een actuele contextrijke leerwerkomgeving, voorzien van werkplaatsen en testfaciliteiten die innovaties versneld helpen realiseren (RDM centre of expertise, z.d.)

Hogeschool Rotterdam zegt dat techniek belangrijk is voor de ontwikkeling van de Rotterdamse regio en de maatschappij.

Het RDM heeft vele mogelijkheden tot machines en door de samenwerking met opdrachtgevers, studenten en andere partijen onstaat hier innovaties.

 

STADSLAB

Het stadslab bestaat uit 3 verschillende labs. Hieronder vallen het sensor lab, open data lab en fablab. Het lab is te vinden op Wijnhaven 101, binnen het instituut van CMI (Communicatie, Media en informatietechnologie). Het keywoord voor de stadslab is ‘Open source’.

In het stadslab worden ook evenementen georganiseerd zodat burgers meer betrokken raken bij het stadslab.

In het fablab wordt er gewerkt met machines. Onder deze machines vallen lasercutters en 3D-printers. Ten alle tijde is er een stuart aanwezig in het lab. Deze persoon is er om je op weg te helpen en om zijn kennis door te geven aan andere (Hogeschool Rotterdam, 2015).

Het Open Data lab is een plek waar iedereen kosteloos data kan ophalen. Hieraan kan je denken aan data van de burgers van Rotterdam. Met deze data kunnen vraagstukken onderbouwd worden en opgeroepen.

Het sensorlab wordt gewerkt aan open source en mash-sensor netwerkapplicaties. Hierbij kan je denken aan arduino-kits.

Eigenlijk is er ook nog een 4e lab, het Foodlab, waar ze heerlijke broodjes verkopen.

 Het Foodlab. Het geheime 4e lab van het CMI.

 

[FOTO STADSLAB]

BRONNEN

  • Franklin Offshore Europe. (z.d.). [Homepagine Franklin Offshore Europe]. Geraadpleegd op 16 februari 2018, van https://www.rdmcoe.nl/overons/
  • Hogeschool Rotterdam. (2015, 14 augustus). [Homepagine Franklin Offshore Europe]. Geraadpleegd op 16 februari 2018, van https://www.hogeschoolrotterdam.nl/onderzoek/projecten-en-publicaties/creating-010/human-centered-ict/stadslab-sensor-lab-open-data-lab–fablab/
  • RDM centre of expertise. (z.d.). Over ons. Geraadpleegd op 15 februari 2018, van https://www.rdmcoe.nl/overons/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *